Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Naar Santiago de Compostela lopen... Kan ik dat?

Wil je weten of het mogelijk is zonder al te veel voorbereiding te starten aan je pelgrimstocht? Of wil je weten of kortere afstanden wandelen en etappes opsplitsen ook mogelijk is op jouw gewenste route? Lees dan verder.

Nooit eerder was de prehistorie zo ver weg van ons bed.

Bewegen zit in onze genen, dat hebben we namelijk miljoenen jaren aan een stuk gedaan: lopen, jagen, vissen, voedsel verzamelen. Maar sinds de laatste vijftig jaar zijn we door alle technologische ontwikkelingen steeds minder en minder gaan bewegen. Dit heeft ervoor gezorgd dat er nu veel meer chronische ziektes bestaan dan 500 jaar geleden.

Ren jij ook onmiddellijk naar een zitplaats in de bus?

Al dat zitten is slecht voor onze gezondheid dat weten we ondertussen al wel. En ook deze gewoonte heeft zijn oorsprong in de prehistorie. Luiheid vergrootte namelijk de overlevingskans, het spaarde energie in een leefomgeving met weinig voeding. Je wist nooit of je morgen nog te eten had. We zijn dus genetisch beschermd tegen schaarste, niet tegen overvloed. En dus ga je zitten als het kan. Alsof er nog steeds schaarste is.

Bewegen, hoe begin ik daaraan?

Een gezondere leefstijl wil niet per se zeggen dat je moet trainen voor een marathon. Het komt er gewoon op aan wat kleine slimme keuzes te maken, zoals de trap nemen in plaats van de lift. Bovendien blijkt uit onderzoek dat wandelen net zo gezond is als hardlopen. Tenzij je versleten knieën hebt, is er geen enkele reden om niet te wandelen. Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Volgens dokters is er ook geen enkele chronische ziekte waarbij je beter niet wandelt. Beweging is dus altijd de nummer één remedie voor alle kwaaltjes.

Ik ben niet fit, kan ik dan op pelgrimstocht vertrekken?

In principe is er geen enkel probleem om op pelgrimstocht te vertrekken zonder voorbereiding als je al een actief persoon bent. Voor mensen die niet heel actief zijn in het dagelijks leven is het belangrijk om de wandelafstanden langzaam op te bouwen. Uiteraard, hoe vroeger hoe beter. Concreet betekent dit dat je best zo’n 6 maanden op voorhand begint met je voorbereidingen. En de sleutel tot succes is steeds om langzaamaan op te bouwen. Elke dag een beetje meer.

Indien je geen tijd hebt om voor je camino te trainen kan je eventueel toch gewoon starten maar dan rustig aan. De eerste week begin je met meer bescheiden afstanden per dag. Een normale afstand per dag bij de camino is ongeveer 20 kilometer. Om langzaam op te bouwen kan je de eerste week starten met één dag 5-10 kilometer te wandelen en de volgende dag niet te wandelen. Op die manier doe je er iets langer over maar zo ga je je lichaam minder belasten en kan je lichaam rustig aanpassen. De tweede week loop je al wat grotere afstanden en de derde week loop je gewoon elke dag. En dit alles in combinatie met gezonde voeding en veel water.

Wil je weten of het mogelijk is om kortere afstanden te wandelen en etappes op te splitsen op jouw gewenste route? Neem dan even contact met ons op (info@spainismore.com) en we stellen graag een reis op maat voor. Ook zorgen wij voor bagagetransport dus je hoeft niet de hele tijd met je zware rugzak te wandelen. Elk jaar brengen mensen van alle leeftijden, de ene al wat fitter dan de andere, de camino tot een goed einde! Toch is een goede voorbereiding zeker aan te raden om het risico op blessures tijdens de camino te minimaliseren.

Terug