Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Pintxos: Wat, Waar, Hoe? Jouw gids voor het ervaren van de beroemde pintxos van San Sebastián

Inclusief een lijst van de 10 beste pintxos-bars in San Sebastián in 2024

2024-07-11

Je kunt San Sebastián - en verschillende andere plaatsen in Baskenland - niet bezoeken zonder enkele van hun beroemde pintxos te proberen.

Pintxos zijn kleine hapjes ter grootte van een snack, welke meestal in barretjes worden geserveerd. Het verschil met de traditionele Spaanse tapas is dat ze apart van de drankjes worden besteld (terwijl tapas vaak gratis worden geserveerd wanneer je een drankje bestelt).

Pintxos zijn ontstaan in Baskenland, en er is geen betere plek om ze te proberen dan in San Sebastián. Het is een van de typische dingen die je moet proberen wanneer je deze stad bezoekt.

In dit artikel bespreken we onze favoriete bars, zodat je je eigen pintxos-route door de stad kunt maken.

Hoewel pintxos overal in de stad (en in Baskenland) worden geserveerd, bevinden de meest traditionele (en beste) bars zich in de oude stad van San Sebastián.

Wil je meer horen over pintxos, dan kun je via Spain is More een rondleiding met gids boeken in San Sebastián

Voordat we ingaan op onze favoriete pintxos-bars in de stad, zijn er een paar dingen die je moet weten over pintxos.

Bereid je voor op wat hectiek

De pintxos-bars in de oude stad kunnen erg druk zijn, vooral als je San Sebastián in de zomer of tijdens een weekend bezoekt wanneer er een groot evenement plaatsvindt.

Het is goed om je voor te bereiden op het feit dat je misschien niet in alle pintxos-bars kunt komen die je wilt bezoeken, of gewoon dient te accepteren dat je op sommige plaatsen moet wachten. En om eerlijk te zijn, het is een onderdeel van het typisch Spaanse uitje in deze streek, voor iedereen waar je ook vandaan komt geldt hetzelfde!

Het enige alternatief hiervoor is om op een rustiger doordeweekse dag of vroeg in de middag pintxos te gaan eten. Maar onthoud, ook de hectiek is een onderdeel van de charme!

Bekijk het menu

Hoewel alle pintxos op de toonbank er spectaculair uitzien en je smaakpapillen prikkelen, is ons beste advies om de menuborden in een pintxos-bar te bekijken en zo je keuze te maken.

Sommige van de beste pintxos zijn warm en worden op bestelling gemaakt, dus ze worden niet op de toonbank gepresenteerd.

De meeste pintxos-bars hebben vertalingen op de borden in het Engels staan of eventueel hebben ze de menu's in het Engels, dus er is geen excuus. En als je twijfelt, kun je altijd vragen!

Bestel aan de bar

In tegenstelling tot de meeste bars en restaurants in Spanje, waar je het eten aan tafel geserveerd krijgt, dien je in de pintxos-bars zelf aan de bar bestellen.

Wanneer je een pintxos-bar binnenkomt, neem dan een tafel (of een staanplaats), kijk goed om je heen en beslis wat je wilt voordat je je een weg naar de bar baant.

Als je koude pintxos bestelt, krijg je deze onmiddellijk geserveerd. Maar als je warme pintxos of iets bestelt dat in de keuken moet worden bereid, moet je wachten of teruggaan naar de bar wanneer het klaar is.

Er wordt meestal een rekening geopend, en je betaalt aan het einde.

 

Deze blog bevat voorbeelden uit de Spain is More gids, die al onze gasten ontvangen voor hun reis naar Spanje. Als je San Sebastián of de Baskische kust bezoekt, biedt de gids uitgebreide informatie over de regio. We delen onze uitgebreide ervaring van Noord-Spanje, zodat je de best mogelijke vakantie kunt hebben.

 

De bars die wij als de beste pintxos-bars in San Sebastián beschouwen

Hoewel er veel bars zijn die pintxos serveren in San Sebastián, hebben we enkele van onze favorieten geselecteerd.

La Cuchara de San Telmo

Santa Korda Kalea, 4, 20003

We beginnen met de pintxos-bar die op elke bezoekersroute in San Sebastián moet staan.

La Cuchara de San Telmo kan erg druk zijn (om een goede reden), dus het is de moeite waard om vroeg te komen als je kunt. Het is normaal dat er een rij is, vooral omdat het niet de grootste bar is.

Maar zelfs als je moet wachten, beloven we dat het de moeite waard is. De bar heeft een welverdiende reputatie als een van de populairste pintxos-plekken in de stad.

Het menu verandert regelmatig, en in tegenstelling tot de meeste pintxos-bars wordt bijna alles op bestelling gemaakt.

Hoewel alles goed is, zouden we aanbevelen:

  • Cochinillo (Varkensvlees)
  • Carrillera de ternera (Runderwangen)
  • Pulpo a la parrilla (Gegrilde octopus)

Txepetxa

Arrandegi Kalea, 5, 20003

In het hart van de oude stad, in de Arrandegi-straat, ligt Bar Txepetxa. Deze pintxos-bar is beroemd om zijn ansjovis-sandwiches (anchoas).

Ze worden voornamelijk op bestelling bereid met verschillende marinades en toppings.

Als je geen ansjovis lust, is dit misschien niet jouw bar. Ze maken echter ook goede sandwiches en hebben basisdingen zoals kroketten, enz.

Sirimiri

C. Alcalde, 4, 20003

Als je op zoek bent naar een meer verfijnde pintxos-ervaring, kan Sirimiri de plek voor jou zijn.

Het is meer een cocktailbar dan een traditionele pintxos-ervaring, en er is een eetkamer als je van tevoren een plek wilt reserveren.

De bar en de pintxos worden op een meer eigentijdse manier gepresenteerd, maar ze zijn nog steeds authentiek en smaken heerlijk.

Bacon Bao is een winnaar voor ons. En als je daar bent, zou het onbeleefd zijn om geen cocktail (of twee) te proberen.

Borda Berri

Fermin Calbeton Kalea, 12, 20003

Deze levendige pintxos-bar is een van de meest traditionele Baskische bars in San Sebastián. Traditioneel betekent zowel rustieke inrichting als menu.

De plek heeft een bepaalde charme die zowel de lokale bevolking als toeristen het hele jaar door aantrekt.

Het menu is geschreven op het bord dat boven de bar hangt en verandert regelmatig met de seizoenen. Als de ribben (costillas) beschikbaar zijn, zijn ze 100% de moeite waard om te proberen!

Ganbara

C. de San Jerónimo, 21, 20003

Ganbara moet op deze lijst staan, omdat het een van de beste plekken in de stad is om een van de beroemdste gerechten van San Sebastián te proberen: txangurro a la donostiarra!

Txangurro is een soort krab uit de Golf van Biskaje. De Donostiarra-stijl krab is meestal gevuld, gekruid en gebakken in zijn eigen schaal.

De pintxos-versie wordt geserveerd als een taartje dat er niet alleen indrukwekkend uitziet, maar ook fantastisch smaakt!

Naast deze klassieker zouden we gebakken champignons met ei en garnalen aanbevelen.

Bar Néstor

Arrandegi Kalea, 11, 20003

Hoewel het technisch gezien geen pintxos-bar is, mag Bar Néstor niet ontbreken op onze lijst, omdat het simpelweg een van de beste eetgelegenheden in de stad is.

De bar is beroemd om twee dingen: zijn vlees en zijn tortilla.

Hun tortilla is bijna onmogelijk te krijgen in San Sebastián. Hij is zo in trek dat de bar er slechts twee per dag produceert (een om 13:00 uur en een om 20:00 uur). Om een stuk te krijgen, moet je naar de bar gaan en jezelf op de wachtlijst zetten.

Gelukkig is het vlees gemakkelijker te krijgen. Je kunt een tafel in de bar reserveren (het is de moeite waard, want de ruimte is zeer beperkt), en je krijgt rauw vlees gepresenteerd om uit te kiezen.

Gandarias

31 de Agosto Kalea, 23, 20003

Als je een plek zoekt die traditionele Baskische gerechten serveert en iets gemakkelijker te betreden is, is Gandarias jouw plek.

Ze hebben een breed scala aan pintxos, van de klassieke tot porties Iberische ham.

Als je een meer traditionele eetervaring wilt, is er ook een eetkamer waar je à la carte kunt bestellen. Anders is er buiten voldoende ruimte om te genieten van een drankje en wat pintxos.

Bar Martínez

31 de Agosto Kalea, 13, 20003

Bar Martínez, gelegen in de 31 de Agosto-straat, heeft een lange geschiedenis in deze beroemde straat in Donostia. Het opende zijn deuren in mei 1942 en is nog steeds een van de populairste plekken in de oude stad.

Ondanks zijn geschiedenis combineert de bar traditie met moderne gastronomie, vol met kwaliteit en smaak.

De rode peper gevuld met bonito (El pimiento rojo relleno de bonito) en Chatka pintxos (krab) zijn enkele van hun opvallende gerechten.

Naast de koude pintxos op de toonbank, vergeet niet de warme gerechten van het bord te proberen die op bestelling worden gemaakt.

La Viña

31 de Agosto Kalea, 3, 20003

We eindigen met misschien een van de bekendste bars in San Sebastián, die de perfecte plek is om elke pintxos-route te beëindigen.

Een paar deuren verderop van Bar Martínez heeft La Viña wereldwijde erkenning gekregen voor de kwaliteit van zijn cheesecake. Het heeft zelfs lof ontvangen van ABC en de New York Times. Beroemdheden zoals Woody Allen hebben zelfs moeite gedaan om het hier te proeven.

De publiciteit spreekt voor zich, en het is de moeite waard om het te proberen als je een stuk kunt krijgen.

Naast hun wereldberoemde dessert bieden ze ook een gevarieerde selectie van koude en warme pintxos die net zo goed zijn.

Terug